Prvý krok v boji proti vlhkosti je odhalenie príčiny. S tým vám bohužiaľ žiadny prípravok nepomôže, musíte pátrať sami. Niektoré zdroje vlhkosti môžete odstrániť natrvalo a potom len zamaľovať nevzhľadné škvrny. Môže ísť o nedostatočné vykurovanie a vetranie miestnosti alebo zlé tesnenie, ktoré do domácnosti púšťa vonkajšiu vlhkosť. Využite odvlhčovače, ktoré vám pomôžu okamžite znížiť vzdušnú vlhkosť, a kde je potreba, použite tesniace lišty.

Nie vždy sa s vlhkosťou vysporiadate takto ľahko. Príčinou môže byť vlhké podložie, na ktorom váš dom stojí, a s tým toho veľa nezmôžete. Aj v takom prípade ale existuje riešenie.
 

Malý rozsah poškodenia

Všetko riešte už pri prvých náznakoch. Ak je poškodená len časť steny, venujte tomuto miestu zvláštnu starostlivosť, aby sa ďalej nerozšírilo. V prípade, že sa na mieste objavila aj pleseň, buďte obzvlášť na pozore. Nepodnikajte žiadne ďalšie kroky, pokiaľ sa plesne nezbavíte. Tipy, ako sa s nimi vysporiadať, sme pre vás spísali tu.

Následne odstráňte poškodenú omietku a aplikujte náter, ktorý zabraňuje opakovanému vzniku plesne. Až teraz je stena pripravená na premaľovanie. Používajte priepustné náterové farby. Disperzné by znemožnili priechod vlhkosti a po čase by ste museli celý proces urobiť znova.
Pokiaľ ide o miestnosť, kde nie je možné pravidelne vetrať, naneste termoizolačný náter priamo na murivo bez malty. Rozkladá teplo na povrchu a minimalizuje tak tepelné mosty.

Tepelné mosty sú miesta, odkiaľ uniká teplo z miestnosti. Kolísanie teplôt potom spôsobuje kondenzáciu vzdušnej vlhkosti na stenách, čo je skvelé miesto pre tvorbu plesne.

Poškodenie celých stien

Ak vlhkosť postihne celé steny, sú jednotlivé kroky podobné. Je potrebné kompletne odstrániť poškodenú omietku, a to až na múr. Počas celého postupu používajte tepelný sušič. Problém sa tak nebude ďalej zhoršovať a vy budete mať čas všetko napraviť. Následne na stenu nahoďte sanačný prednástrek, vyhlaďte ho do rovna a nechajte vytuhnúť. V ďalšom kroku na stenu použite sanačnú omietku a sanačný štuk. Až teraz príde na rad vymaľovanie.
Farebný tip: Do sanačnej omietky pridajte prevzdušňovaciu prísadu, vďaka ktorej sa budú lepšie tvoriť mikropóry. Ide o malé trhlinky v sanačné zmesi, skrz ktoré odchádza prebytočná vlhkosť do priestoru. Aby mikropóry plnili svoju funkciu, musia byť priepustné, takže v žiadnom prípade nepoužívajte tapety alebo disperzné farby.

Každý dom je iný a stretáva sa so svojimi problémami. Pred tým, ako začnete s opravami, poraďte sa s odborníkom, ktorý vám odporučí to najlepšie riešenie priamo pre vás. Zastavte sa na niektorej z našich predajní, radi vám poradíme, ako ostať bez plesne a vlhkosti.

Objednajte si online

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach

loader