Ak totiž zanedbáme pravidelnú starostlivosť, vo výsledku nás prípadná renovácia bude stáť výrazne viac peňazí i času, respektíve v niektorých prípadoch sa už ani vzniknuté škody nahradiť nedajú. Neošetrené drevo totiž vplyvom pôsobenia poveternostných vplyvov, najmä UV žiarenia, šedne, praská a usadzuje sa v ňom nečistota.
A ako teda drevenú terasu najlepšie ošetriť? „Vždy odporúčame používať špeciálne olejové nátery, napríklad od značky Bondex. Vďaka nim sa drevo dokáže lepšie chrániť pred poveternostnými vplyvmi, ale aj pred mechanickým poškodením. Neošetrené drevo postupne otvára póry, býva drsné a svojím spôsobom nepríjemné na dotyk. Aplikácia olejom spôsobí, že drevo opätovne póry uzavrie a zároveň znovu získa svoju prirodzene peknú farbu a štruktúru,“ konštatuje odborník zo siete predajní Dom farieb.
 


Ako na to

Ešte skôr, ako sa pustíme do olejového náteru, je potrebné povrch materiálu zbaviť prachu či ďalších nečistôt. Respektíve, ak je drevo výrazne znečistené, napríklad zamastené či zašednuté, je vhodné v tejto fáze použiť špeciálny čistiaci prostriedok, napríklad Bondex Renovation. Gélový čistič votrieme do dreva a po chvíli opláchneme vodou.
Vyschnutý povrch potom natrieme olejovým prípravkom, ktorý starostlivo roztierame štetcom. „Prebytočnú vrstvu oleja, ktorá nevsiakne, treba zhruba po pol hodine zotrieť suchou handrou. V opačnom prípade sa môžu v týchto miestach vytvoriť nevzhľadné mapy, na ktoré sa ľahko nachytá prach či iné nečistoty,“ vraví Radek Kříž.
 


Exotické verzus bežné dreviny

Materiál je vhodné natierať každoročne pred sezónou. „Terase najviac pomôžete, keď sa o ňu budete pravidelne starať. Potom by mala bez problémov vydržať všetky poveternostné vplyvy vrátane UV žiarenia či mechanického odierania spôsobeného chôdzou či napríklad hraním detí,“ tvrdí Kríž zo siete predajní Dom farieb.
Pre výrobu terás je najvhodnejšie použiť tvrdé exotické dreviny, ako je napríklad Bangkirai, Merbau či Massaranduba. Avšak čo keď využijete lacnejšie mäkké drevo, ako je napríklad borovica či smrekovec? „Aj tu je vhodné napúšťať terasu ochranným olejom. Avšak ideálne dvakrát ročne,“ konštatuje Radek Kříž a vzápätí dodáva: „Vždy však radím drevo pravidelne kontrolovať, či nezačína meniť farbu, sivieť a povrch na dotyk drsnieť. To býva signál, že je potrebné pristúpiť k renovácii.“
Teplota pri aplikácii náteru by mala byť aspoň desať stupňov Celzia, zároveň nie je vhodné terasu ošetrovať v horúčave, teda pri viac ako 25 stupňoch, či na priamom slnku. Dôležité je tiež vyhnúť sa prílišnej vlhkosti, ktorá by nemala presiahnuť 75%. Náter na terase by mal zaschnúť, teda je vhodné vyvarovať sa aplikácii pred dažďom.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach

loader