Milujete ten pocit, keď si večer zakúrite v krbe, či v krbových kachliach a vo Vašom príbytku nastane tá pravá domáca atmosféra doplnená živým ohňom? Aby sa Vaše dlhé zimné večery stali nezabudnuteľnými a užili ste si ich naplno bez nepríjemných ťažkostí spôsobených, napríklad netesnosťou dvierok alebo zle tiahnucim komínom, je potrebné venovať krbu dostatočnú starostlivosť.

Ako pripraviť krb na zimnú sezónu?

Ak ste v závere minulej vykurovacej sezóny zanedbali v dôsledku tešenia sa na jar finálne upratovanie, pustite sa do toho teraz. Vnútorné priestory krbu, či krbových kachlí dôkladne vyčistite od sadzí a prachu. Nebojte sa použiť silu a dôkladnejšie pomôcky, ako napríklad kefu. Nakoniec všetko vyzametajte zmetákom alebo metlou. Po upratovaní skontrolujte pri krbe aj tesnosť spojov a skrutiek, prípadne stav tesnenia. Ak sú poškodené, radšej ich vymeňte.


Revíziu krbu aj komína sa neoplatí podceňovať

Nezabudnite, že každý rok by ste mali na kontrolu krbu či krbových kachlí pozvať tiež odborníka, ktorý posúdi ich technický stav a odhalí prípadné problémy, ktoré by mohli ohroziť Vaše bezpečie. Tento úkon niektorí majitelia krbov zanedbávajú. Nie je to však správne, najmä ak sú Vaše zariadenia už staršieho dáta. S revíziou samotného krbu súvisí aj čistenie a kontrola stavu komína. Ak chcete prežiť zimu v pokoji, je práve jeseň tým pravým obdobím, kedy by ste si mali pozvať domov kominára. Vyčistený komín a dymovody sú nielen zárukou bezpečnosti, ale aj ekonomického kúrenia.


Vylepšite nevzhľadný dymovod

Je po rokoch používania dymovod od Vášho krbu už olúpaný? Farba sa lúpe a jeho vzhľad hyzdí celý interiér? Obnovte starý náter. S kvalitnou Primalex žiaruvzdornou kováčsku farbou je to jednoduché. Táto náterová hmota sa postará ako o bezpečnosť, tak aj o dokonalý vzhľad dymovodu vo Vašom interiéri a dlhodobo odoláva teplotám pohybujúcim sa okolo 350°C (krátkodobo až 700°C). Použiť ju môžete nielen na krbový dymovod, ale aj na akékoľvek iné železné, liatinové či oceľové povrchy kachlí, krbov a kotlov, ktoré sú pravidelne vystavované vysokým teplotám. Pri správnej voľbe aplikačných pomôcok a dodržanie postupu aplikácie, má náter výbornú priľnavosť a veľmi rýchlo schne.

Tip: Prečítajte si aj: Ako si vybrať najvhodnejší štetec?


Ako vyčistiť sklo?

Na čistenie skla u krbových kachlí a krbu existuje celý rad veľmi efektívnych prípravkov. Ak chcete sklo vyčistiť ekologicky, použite noviny napustené zmesou vody a popola. Namočte ich, vyžmýkajte a pustite sa do toho. Sklo bude za chvíľu ako nové. Zadymeniu skla je možné predchádzať tým, že necháte oheň dýchať a použijete správnu veľkosť polien, ktoré nebudú zasahovať až na sklo. Rozhodne nemá zmysel krb napĺňať väčším množstvom polien s cieľom predĺžiť dĺžku horenia. Na kvalitu horenia a vznik usadenín má vplyv aj drevo, ktoré do krbu použijete. Zárukou zapálenia na prvý pokus a minimálneho zanášania krbu spalinami je dobre preschnuté drevo, ktoré ste si nachystali už rok vopred, prípadne zakúpili už pripravené na kúrenie.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach

loader