Plesne nie sú problémom iba starých priestorov a bytov, ale postihujú aj novostavby. Často sa objavujú ako škaredé čierne škvrny vo vlhkej kúpeľni medzi obkladačkami, v kuchyni, v pivnici či pri oknách, kde sa zráža teplo s chladom a vlhkosťou.
 
Je to aj váš prípad?


Vetrajte!

Pri plesniach platí často opakované, ale osvedčené pravidlo: Vetrajte, vetrajte, vetrajte! Pravidelným a dostatočným vetraním, správnym vykurovaním miestností, ako aj umiestnením nábytku aspoň 10 cm od steny, môžete predchádzať tvorbe plesní. Plesne sa udržujú tam, kde je vlhko a teplo. Preto si zvyknite po varení alebo kúpaní vždy poriadne vyvetrať. Vlhkosť v interiéri by nemala prekročiť 65-70 %. 

Tam, kde nie je možné vetrať
Nemáte v kúpeľni alebo v práčovni okno, alebo je len malé a nestačí na vyvetranie veľkej miestnosti? Ak sušíte bielizeň v zle vyvetranej miestnosti, vlhkosti len nahrávate.
Investujte do odvlhčovača vzduchu alebo sušičky.


Ako bojovať proti plesni?

Ak ste už plesne doma objavili, najjednoduchším spôsobom ako sa ich šetrne a trvalo zbaviť je správne použitie kvalitných prostriedkov určených na plesne. Máme pre vás jednoduchý postup.
  • Najskôr ošetrite stenu dezinfekčným prostriedkom Primalex Mykostop čistič proti plesniam, riasam a hubám. Prípravok nechajte dôkladne vsiaknuť hlboko do povrchu, najlepšie na 24 hodín.
  • Napadnuté miesto navlhčite, aby ste zabránili rozptýleniu častí plesní, ktoré by sa mohli rozšíriť na ďalšie miesta.
  • Zoškrabte pleseň špachtľou, drôtenou kefou alebo drôtenkou.
  • Postup môžete aj niekoľkokrát zopakovať.
  • Následne naneste penetračný náter Primalex protiplesňová penetrácia, aby ste sa zbavili plesne usadenej aj hlboko v stene.
  • Nakoniec očistené steny natrite interiérovou maliarskou farbou Primalex Mykostop, ktorá chráni stenu pred tvorbou nových plesní.


Pretrenie plesní

Plesne sa nikdy nepokúšajte pretrieť farbou. Musíte ich najskôr odstrániť pomocou dezinfekcie a následne použiť penetráciu. Penetrácia je zásadná. Preniká hlboko do podkladu, ktorý zjednocuje a spevňuje. Zároveň vďaka aktívnym fungicídnym zložkám obmedzuje tvorbu plesní v podklade.


Nezabúdajte ani na prevenciu

Účinným preventívnym opatrením v boji proti plesniam je Mykostop Prevencia. Je to protiplesňová prísada, ktorá sa aplikuje priamo do ľubovoľného Primalex interiérového náteru (obsah 150g vystačí až na 15kg náterovej hmoty), ktoré tým získavajú preventívny účinok proti vzniku plesní. 
 
Na záver pripomíname, že ak chcete plesne zlikvidovať natrvalo, je potrebné odstrániť primárne príčiny ich vzniku.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach

loader