V rámci vonkajšieho vybavenia našich domov, bytov či chát najčastejšie mávame pozinkované či hliníkové odkvapy, parapety či strešné krytiny. Vhodným náterom chránime tento materiál proti nadmernému opotrebovaniu, vplyvom poveternostných podmienok a predovšetkým UV žiareniu alebo proti prípadnej hrdzi.
Inak pristupujeme k ošetreniu starších plechov, inak úplne nových. Kým hliníkové podklady môžeme natierať v podstate ihneď po inštalácii, pri pozinkovaných je vhodné počkať aspoň pol roka, kým materiál tzv. nezoxiduje. Potom prichádza na rad nevyhnutné odmastenie a odstránenie nečistôt, zvlášť pokiaľ ide napríklad o strechu, ktorá býva okolo komína často špinavá od sadzí. „Na odmastenie odporúčam použiť profesionálny odmasťovač, napríklad ProGold odmasťovač. Určite nie bežný saponát, ktorý často neodmastí podklad úplne, čo býva príčinou zhoršenej priľnavosti náterových hmôt,“ upozorňuje Radek Kříž, odborník zo siete Dom farieb. V ďalšej fáze je potrebné povrch dôkladne spláchnuť prúdom vody, ideálne tzv. wapkou.
 

Vodou riediteľné alebo syntetické farby?

„Osobne odporúčam skôr vodou riediteľné farby, napríklad Balakryl Kov 2v1, ktoré sú jednak ekologickejšie a menej zapáchajú, ale aj oveľa rýchlejšie schnú,“ myslí si odborník zo siete Dom farieb. S vodou riediteľnými farbami zvyčajne nie je problém zvládnuť celé ošetrenie počas jediného dňa, teda vrátane očistenia, odmastenia aj dvojitého náteru.
Naopak, syntetické farby schnú dlhšie a často je potrebné počkať aj 8 hodín pred aplikáciou druhej vrstvy. Ponáhľať sa nevypláca. „Ak aplikujeme druhú vrstvu farby, zatiaľ čo tá prvá ešte celkom nepreschla, náter máva tendenciu sa buď lúpať, alebo na povrchu zostávajú defekty, ktoré majú zásadný vplyv na životnosť celého náterového systému,“ hovorí Kríž s tým, že nevyhnutný časový odstup medzi oboma nátermi býva vždy uvedený na obale náterovej hmoty.
 


Jeden náter, žiadny náter

Rovnako ako snáď všetky iné povrchy, aj plechy je potrebné natierať minimálne dvakrát.
Pokiaľ však renovujeme existujúce nátery, najprv je nutné zlikvidovať prípadnú pôvodnú nesúdržnú alebo sprašujúcu vrstvu. A to mechanicky, či už brúsením, špachtľou alebo drôtenou kefou. Účinná býva aj tlaková voda z wapkou.
Farby volíme rovnako ako pri nátere ostatných kovov. Najprv používame podkladový antikorózny náter, ktorý jednak ochráni povrch proti korózii, ale zároveň zvýši priľnavosť druhej vrstvy. Zvláštnu starostlivosť venujeme tým častiam podkladu, ktoré boli hrdzavé. Potom používame kryciu farbu, ktorá náteru dodá želaný odtieň a zároveň ho chráni proti pôsobeniu poveternostných vplyvov. Jednoduchým a praktickým riešením sú tzv. „jednošichtovky“, čiže nátery 2v1, ktoré majú vlastnosti základnej aj vrchnej farby v jednom.
Pozinkované a hliníkové prvky natierame ideálne pri vonkajšej teplote medzi 10 a 20 stupňami Celzia, pozornosť však venujeme aj teplote podkladu, ktorá by tiež nemala byť ani výrazne vyššia, ale ani nižšia ako je teplota okolitého prostredia.
Správne vykonaný náter by mal vydržať 5 rokov aj viac.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach

loader