Záhradný nábytok z tvrdého exotického dreva, ako je napríklad teak či eukalyptus, je vhodné napúšťať špeciálnym olejom, ktorý optimálne zafarbí drevo a zdôrazní jeho štruktúru. Ideálne vždy pred sezónou, respektíve pred letom.

Iný postup je naopak namieste pri nábytku z tzv. obyčajných drevín, napríklad borovice či smreku. V takýchto prípadoch skôr ošetrujeme nábytok tenkovrstvou lazúrou, ktorá pri lokálnych mäkkých drevínách lepšie prekreslí štruktúru dreva, myslí si Radek Kríž, technicko-obchodný zástupca siete Dom farieb.

Výhodou tenkovrstvej lazúry je jej dlhšia životnosť. Náter zvyčajne vydrží zhruba tri roky, niekedy aj dlhšie. Avšak je potrebné pravidelne kontrolovať, či sa drevené vybavenie nesfarbuje dosiva. To býva signál pre renováciu.
Pokiaľ podľa odborníka ošetrujeme nábytok pravidelne, nie je potrebné ho počas sezóny zakrývať pred dažďom. Iná situácia nastáva cez zimu, kedy je vhodné ho ukryť pred mrazom a snehom napríklad do garáže.


Pergoly, ploty, hojdačky...

Pri tomto vybavení si musíme uvedomiť, že ide obvykle o materiál z jedného kusu dreviny. Drevo nám často ešte pracuje, môže popraskať. Preto je potrebné použiť také nátery, ktoré nevytvárajú hrubšiu vrstvu a ktoré možno ľahko obnovovať. Teda predovšetkým tenkovrstvé lazúry či laky,“ radí Radek Kříž ako so starostlivosťou o pergoly, ploty, hojdačky, pieskovisko a ďalšie drevené záhradné prvky, ktoré zostávajú vonku celoročne.
Naopak, určite neodporúčam použiť silnovrstvú lazúru. Na povrchu síce vyzerá krásne, ale ak drevo praskne, praskne s ním aj náter. Potom sa začne lúpať. Čo býva problém, pretože hrubovrstvé lazúry je ťažké opraviť,“ upozorňuje odborník na časté chyby pri renovácii.
Ak natierame tenkovrstvou lazúrou či lakom prvýkrát, potrebujeme použiť minimálne dve, na najexponovanejších miestach radšej tri  vrstvy. Tým vytvoríme štít proti poveternostným vplyvom. V prípade pravidelného obnovovacieho náteru potom stačí ošetriť už len raz.


Skôr ako začneme natierať

Skôr ako začneme natierať je potrebné zbaviť nábytok nečistôt a prachu. Ideálne je použiť brúsnu hubku, ktorou prejdeme existujúci náter a mierne ho zdrsníme. Ak je nábytok zašednutý či napríklad pokvapkaný mastnotou, je vhodné ho najprv ošetriť špeciálnym čističom, ako je napríklad Bondex Renovation.
A ako je to s impregnáciou proti drevokaznému hmyzu a hubám, rovnako ako dažďu a iným poveternostným vplyvom? „Veľmi záleží, o aké prvky na záhrade ide. Vzhľadom na to, že účinné látky napúšťadiel sú pripravené na báze fungicídov a biocídov, teda v podstate jedov, určite s nimi nebudeme ošetrovať jedálenský stôl či napríklad hojdačky a pieskovisko. V tomto prípade sa musíme zmieriť s tým, že hojdačka bude na záhrade stáť nie 20, ale 10 rokov,“ konštatuje odborník.
Iná vec je napríklad u pergol, plotov, dverí či okien. Tu je potrebné impregnáciu použiť. Ide o tie najviac exponované miesta, ktoré sú značne vystavené poveternostným vplyvom,“ uzatvára Kríž.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach

loader