Ako na bielu alebo takmer bielu 

Pri sýtych farbách sme sa naučili, ako je dôležité premýšľať o interiéri, vybavení a celkovom štýle izby skôr ako zvolíme farbu na vymaľovanie. Pri bielej sme bývali zvyčajne presvedčený, že nad ničím takým premýšľať nemusíme. To však zďaleka nie je pravda. Aj biela môže výberom potrápiť a jej voľba sa významne podpíše na výslednom dojme. Staronový trend bielych môže byť klasický, alebo s jemným nádychom širokého spektra odtieňov. Je nutné zvážiť celkové vybavenie miestnosti, štýl, svetlosť a požadovaný kontrast a zabezpečiť, aby celé ladenie interiéru pôsobilo harmonicky. Ak je izba skôr svetlá, čisto biela vymaľovaná miestnosť podčiarkne. Avšak k podlahe, nábytku alebo ďalším výrazným prvkom v sýtych farbách sa viac hodí biela s nádychom odtieňa. V tomto prípade oproti čisto bielej vytvorí príjemnejšie prostredie bez ostrých kontrastov, ktoré inak unavujú oči, sú nepríjemné a čoskoro sa okukajú. Pre voľbu odtieňa potom zvážime vybavenie izby a nadviažeme na najvýznamnejšie použité farby. Napríklad k tmavo hnedej podlahe zvolíme veľmi svetlo hnedú alebo dobéžova zafarbenú bielu. Výsledok bude harmonický a elegantný.


Keď zariaďujeme novostavbu

Ak nie je dopredu daná kombinácia farieb a vybavenie miestnosti, môžeme si vybrať napríklad moderný  alebo romantický štýl a zladiť všetko od A po Z. Pre moderný priestor použijeme svetlé, chladné odtiene na báze modrej alebo čiernej. Lesklé povrchy, sklo, kov a zrkadlá podporia minimalistický vzhľad. Ak je nám bližšia skôr romantická atmosféra, zvolíme teplé biele odtiene s nádychom do žltej, hnedej a červenej. Najlepšie sa hodí k bieleným podlahám, prírodným materiálom a textúram, ako je čipka, vlna, keramika alebo ľan. Na dosiahnutie dokonalej útulnosti môžeme nábytok patinovať do bielej, čím tiež jemne vynikne nádych na stenách.  

Pri výbere farebnosti a vybavenia miestnosti by sme mali zohľadniť nielen jej využitie, ale aj svetovú stranu, na ktorú je izba orientovaná. Svetlo totiž ovplyvňuje výsledný dojem. V miestnosti na sever sa vyhneme chladným odtieňom bielej s kvapkou zelenej, šedej a modrej. Vhodné sú odtiene na základe žltej a krémovej, ktoré miestnosť príjemne rozohrejú. Izby na južnú stranu sú väčšinou slnečné s teplým svetlom. Biela s nádychom do modra a tyrkysová vytvoria osviežujúcu atmosféru, šedá zase pokojnú eleganciu. S vymaľovaním na báze červenej získame ešte hrejivejší pocit z miestnosti. Východné izby majú vždy svetlo ľahko domodra, preto sa hodia prevažne teplé odtiene modrastej a zelenkavej. Pre miestnosti orientované na západ je špecifická premenlivosť farby svetla v priebehu dňa a tak meniaca sa atmosféra priestoru. Je teda vhodné použiť čisto bielu alebo napríklad s neutrálnym nádychom dosiva.

 


Tip pre tmavé izby

Pre Dosiahnutie čo najsvetlejšieho pocitu použijeme svetlé odtiene kačacieho vajca (biela s kvapkou krémovej a krémovo zelenkastej).
Biela i takmer biele farby s veľmi nenápadným nádychom odtieňa sú oceňované pre svoju eleganciu a jemnosť. Priestor nenarušia a nerozbijú tak, ako sýte výrazné farby, ale izby napriek tomu rozjasnia. Maľba sa navyše neomrzí tak rýchlo a priestor pôsobí prirodzene.


Sledujte nás aj na sociálnych sieťach

loader